pátek 2. listopadu 2012

Recenze: Bread Gap Fresh Sandwiches

Pro začátek bych rád uvedl, že na Bread Gap miluji minimálně tři věci: logo, základní koncept (hotové, předbalené, ale čerstvé sendviče) a fakt, že si pečou vlastní sendvičový chléb. V praxi už ale tak nadšený nejsem a hned se pokusím vysvětlit proč. Sami majitelé uvádějí jako zdroj zkušeností a inspirace Londýn a tam opravdu sendviče frčí, o tom žádný pochyb. Bread Gap začínal a stále působí jako cateringová společnost, ale tu vůbec hodnotit nebudu, protože s ní nemám žádné zkušenosti. Řeč bude o "stánku", který byl otevřen teprve před pár týdny, a o tom, co se v něm prodává.

Když byl ohlášen a já si přečetl, o čem že ten celý Bread Gap vlastně je, úroveň nadšení byla veliká. Hnedka mě napadlo, no paráda, v Česku otevře něco ve stylu Pret A Manger nebo EAT., dvou velkých britských sendičářských řetězců, kde bývá ve špičkách narváno jak v McDonaldu. Krásně zabalené a neskutečně lákavě vypadající, byť ne zrovna levné, sendviče a další doplňkový sortiment v příjemně zařízených provozovnách. Prostě takový ten typ podniku, kde si napoprvé ani nemůžete vybrat, a jen koukáte, co všechno krásného vlastně mají. Pak třeba zjistíte, že chuťově je to vlastně jen "dobrý" sendvič, který jen vypadá strašně "cool".

Pro ilustraci jedno nakouknutí do londýnského Pretu:


No a pak vylezete na Budějovické z metra a vidíte tohle (foto od Bread Gapu):


Takže co to tam vlastně máme... kafe, kafe, kafe, kafe a nějaké krabičky v chlaďáku. A kdepak se schovávají sendviče? Jo, aha, ty na téhle fotce ani pořádně neuvidíte, protože se skrývají až ve spodním fochu. Dokážu pochopit, že najít ideální místo dá práci, že třeba nebylo pointou vytvořit i posezení, i že chlaďák byl zvolen proto, že je české výroby a majitelé jsou patrioti, ale nedokážu pochopit, jak u sendvičárny mohou sendviče zabírat asi tak 5% celkové prodejní plochy a co tam proboha dělají ta kvanta balené kávy. Proč nepořídit nějaký pořádný stroj a nevařit pořádnou kávu do kelímku? Je to teďka v módě a i přes blízkou konkurenci Costa Coffee, M&S a čeho všeho by se s čerstvě praženou kávou určitě dalo prosadit (protože ta je teďka taky v móde, na rozdíl od plechovky zvětralého Illy). 

Ale pojďme se tedy podívat na ty sendviče. Přestože to tak nevypadá, mají právě oni být hlavním tahounem byznysu. Čím se bread gap chlubí nejvíce, je vlastní sendvičový chléb Tramezzino. To je rozhodně něco, na čem se dá stavět. Náplně pak zahrnují klasiku typu šunka s kyselou okurkou (59 Kč), přes tuňáka s kukuřicí (79 Kč) až třeba po šunku serrano (99 Kč). Stánek Bread Gap má bohužel oproti cateringovému menu sortiment osekaný (nabízí 9 z 16 druhů). V krabičkách se skrývají saláty caesar, tabouleh a hummus a nabídku doplňují ještě brownies (39 Kč, na pohled úžasné, ale netestované) a madlenky s šafránem.

O jednotlivých prodávaných sendvičích se můžete dočíst v tomto lehce přehnaně marketingovém článku, kde se to jen hemží výrazy jako "maximální chuťový zážitek", "exkluzivní chutě" a samozřejmě "kvalitní". Zmiňovaný "chuťový prožitek" mají nejspíše navodit už přiložené fotografie, jako třeba tahle (Šunkový se sýrem a okurkou):


To vypadá docela dobře, ne? Poctivě naplněný sendvič - nic světoborného, ale s kvalitními surovinami to musí fungovat. Jenže realita vypadá nějak takhle (sendvič E-BLT):


Nebo takhle (tuňák s kukuřicí a jalapeňos):


No promiňte, že nad těmi tenkými chudáčky nejásám nadšením, byť chuťově to mají vlastně docela dobré. E BLT je fajn až na pár drobností, jako třeba že vaječná omeleta se v něm úplně ztrácí, avokáda mohlo být více, slaniny taky... chápete. Tuňák taky dobrý, ale i tuňák od Crocodillu vypadá lépe a více naplněně (neříkám, že je lepší chuťově).

Dále jsme ve skupince otestovali ještě šunkovou klasiku (opět dobrý, ale nic extra) a Brie s brusinkami, ve kterém nebyly žádné brusinky (ale to byla jednoznačně ojedinělá chyba, při druhé návštěvě jsem je tam chlaďáku viděl).

Vzato kol a kolem, Bread Gap má rozhodně potenciál stát se tou "cool sendvičárnou", jenže nejvíc "cool" je na něm momentálně akorát to logo. Žádná nafintěná provozovna (byť paní prodavačka je moc milá a ochotná), žádné na pohled úžasně hezké a hezky zabalené sendviče a bohužel ani žádné chuťové orgie.

Jak si představuji cool balený hotový sendvič? Třeba takhle, byť je zrovna - oukej - hranatý. The New York Bloomer z Pret A Manger se sedmizrnným chlebem, salt beef, okurkami, baby špenátem a anglickou majonézovou hořčicí. Přestože chleba mě nenadchnul, kombinace soleného hovězího s hořičnou mayo byla úžasná a navíc vypadá skvělě a naducaně - když ho prozkoumáte pozorně, všimnete si, že spodní půlka sendviče už ale tak naducaná není. Všechno je to sendvičová hlavologie a já už se zase těším do Londýna. ;)





9 komentářů:

  1. eeeh slušnej trapas bread gap :))) obecně se vždycky pobavim nad fotkama a konfrontací s reálným jídlem...a to i v restauracích :))

    jen tak dál fastfoodžurnále!

    http://czechrestaurant.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj fastfood blogeři :)

    líbí se mi co děláte, vím jaká je to práce udělat slušný blog a podle mě se vám to daří i přesto, že máte téma, které leckdo odsoudí hned při prvním pohledu.

    Ale proč vám píšu je, že vás chci pozvat do mého projektu Storyous.com. Bohužel jsem na vás nikde nenašel kontakt, a tak vám to píši touto cestou. Je to projekt, kde můžete psát o tom, kde co mají dobrého, sledovat ostatní lidi nebo kamarády, kde si na čem pochutnali a když budete potom v situaci, že potřebujete najít nějaké zajímavé místo, budeme se snažit být vaším dobrým pomocníkem. :)

    Velmi bych ocenil, kdybyste Storyous vyzkoušeli a napsali mi třeba i nějaký feedback co děláme špatně a co byste chtěli, aby to umělo.

    Do budoucna to pro vás může být třeba i jeden ze zajímavých marketingových kanálů, jak k sobě přilákat uživatele. ;)

    Neváhejte mne kdykoliv kontaktovat na hynek.husnik@storyous.com

    Děkuji a budu se těšit na vaši reakci

    S přátelským pozdravem
    Hynek a David

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím,

    váš projekt zní určitě zajímavě, ale chybí mi nějaké náhledy, jak skutečně vypadá - nechce se mi registrovat jen proto, abych to zjistil. Dále jsem nenašel žádnou aplikaci (pro Android), což je řekl bych pro takovýto projekt dost zásadní věc. A za třetí bych se určitě bál konkurence ze strany Foursquare, který se nyní snaží pokrývat i podobnou funkci (tedy "vyhledat nejlepší *něco* v okolí"). Ale jinak vás nechci vůbec odrazovat! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím,

      děkuji za reakci a omlouvám se za mou pozdní reakci. ;)

      Do aplikace lze nahlídnout pomocí přímích odkazů. Přikládám například odkaz na jeden z mých příběhů ze včera https://www.storyous.com/cz/lide/pribeh/9cTBia2Y2/ Takže si naši aplikaci můžete prohlídnout bez přihlášení. :)

      Ano to naprosto souhlasím aplikace pro různá zařízení jsou jedna z věcí, kterou budeme řešit. Avšak dokud není dodělaná ani základní služba na webu aplikace nedává smysl.

      Co se týká Foursquare, tak každý cílíme na úplně jiný segment lidí. Samozřejmě si tato rizika uvědomujeme, ale věříme, že se dokážeme odlišit. Na 4sq se každý čekuje a je to hra. My chceme jít více cestou kvalitního a zajímavého obsahu od lidí co mají co říct jako jste například vy ve světě fastfoodů. Proto bych velmi ocenil, pokud byste naši službu, ačkoliv je to stále beta verze v testování vyzkoušel.

      Doufám, že se nám povedlo Vás alespoň trochu zaujmout a pokud budete něco odpovídat, napište mi prosím na mail, protože tady jak nechodí notifikace, tak nemám moc šanci si toho všimnout.

      Děkuji
      Hynek

      Vymazat
  4. Chápu, že Vaše očekávání se později proměnilo v hořké zklamání. Ale nedá mi to... Mimochodem ve stánku se čerstvá káva vaří (aby vám to přišlo "cool", tak se dělá "take away" do kelímku :-D) a sendviče, když srovnáváte fotku "4 fingers" varianty tohoto sendviče, tak je asi pochopitelné, že bude vypadat trochu jinak. Mám zkušenost s BG cateringem a vše bylo perfektní - tedy neslibovali něco, co by poté nesplnili.

    Dík za prostor.
    s pozdravem Amanda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně se vaří? Toho jsem si doopravdy nevšiml. :( Asi by to chtělo nějak víc vystrčit kávovar, který se asi někde schovává. Ale stejně to asi nebude vypadat tak, jak jsem měl na mysli - tedy kávovar typu "ohromná naleštěná kráva" a kafe čerstvě namleté (to je pak teprve cool ;)).

      Vymazat
    2. Tak pane, v tom okenku vari presso a to poctive, z cerstve namlete kavy. Takze doporucuji jeste jeden pokus ;-)

      Vymazat
  5. vaří a je opravdu výborné, čerstvě namletá káva, obsluha zřejmě o kávě něco ví a je ochotná, ale nevtíravá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlasím, káva výborná, čerstvá. Paní má zkušenosti z mnoha skvělých kaváren a v kávě se opravdu vyzná.

      Vymazat