úterý 10. července 2012

Recenze: Domyno Burger Bar

Domyno Burger Bar je relativně nedávno otevřený podnik rozšiřující již tak širokou nabídku centra Domyno, které se zaměřuje na poskytování služeb sportovních (od posilovny po tenisové kurty) přes ubytovací (kolej a hotel) až po stravovací (restaurace, kantýna a burger bar). Nenajdete ho nikde v centru, ale na Praze 4 - Lhotce (viz mapa, je to ale ještě kus za rohem u sportovního areálu, cedule vás navede). Pro většinu asi trochu z ruky, pro místní ale neuvěřitelná pecka.

Menu je prosté - pět burgerů (z nichž část už byla jednou obměněna), k tomu pár příloh a tři saláty pro ty, co přeci jen po mučení svých těl pár metrů od burger baru drží jakous takous dietu. Že to majitelé se svým novým přírůstkem ale myslí opravdu vážně, dokazuje i tenhle článek o tom, jak podnik zakládali, a pak druhý článek představující jednotlivé suroviny. Vlastní směs masa, které se mele přímo na místě, bulka, kterou peče na zakázku pekař na Slapech a zelenina tuzemské produkce (proto asi taky hlávkový salát místo ledového). Pečlivá pozornost byla prý věnována i výběru té správné kyselé okurky. Tomu říkám zapálení pro věc!

Ale nejdůležitější je, jak to všechno chutná, že? "Ah..." aneb dobře. Vážně dobře. Burger č. 2 (89 Kč), aneb ta největší klasika: Bulka (miluju to vypálené (DB)!) je sice velká jak hrom, ale stejně jako u té z Blackdog Cantiny je její poměr k ostatnímu tak akorát (na rozdíl třeba od bohemiabagelovské, která má tendenci být sušší a až moc přebíjející). Maso chuťově vyladěné, propečené na well-done, ale stále dostatečně šťavnaté. Velký široký plátek slaniny vypečený dokřupava dodává extra chuť a čerstvá zelenina to hezky doplňuje - hlávkový salát (kupodivu) opravdu nevadil a křupání ledového mi nechybělo. Jen ta gouda, byť hezky rozpuštěná, zdá se nepřidávala nic navíc (možná by se dalo požádat o čedar, který dávají na burger č. 3). Mazivo zastupuje pouze majonéza, která se ukrývá vespod pod masem a popravdě, té mohlo být víc. Kečup mi ani nechyběl, ale pokud bych měl burgeru z Domyna vytknout, tak právě to, že mohl lépe "klouzat" (jako Infarkt z Blackdog Cantiny nebo Lokál burger z The Tavern). A ještě dodatek pro pálivomilce: mistička s velkou porcí jalapeňos na požádání k burgeru zdarma.


Burger bychom již měli rozkousaný, co žvýkat k němu? Na výběr jsou hranolky (39 Kč), cibulové kroužky (39 Kč), zeleninové chipsy (39 Kč), coleslaw (19 Kč) nebo míchaný salát (39 Kč). Nejlepší je, že všechno je opět domácí. A zrovna ty hranolky - téměř dokonalé. Až na pár kousků parádně křupavé, se skvělým měkkým vnitřkem a v ideálních tvarech a velikostech, žádné zmetky. Takhle by měly vypadat hranolky standardně v každé burgrárně. Navíc k nim byla parádní hustá domácí asi-tatarka. Jediná výtka: mohlo by jich být víc).


Cibulové kroužky bohužel zklamání. Sice s opravdovou cibulí vevnitř, ale těstíčko naprosto bez chuti, jako by ho někdo zapomněl osolit. Vše zachraňovala povedená barbecue omáčka. Coleslaw v malé mističce jsem dostal nejspíše jako bonus, spolustolovník tolik štěstí neměl. Nebyl nijak špatný, ale za peníze si ho dávat nemusíte. Spíše sladký než sladkokyselý a nějak moc omoku místo samotného křupavého zelí a mrkve. Zeleninové čipsy netestovány.


Suma sumárum, kdyby Domyno Burger Bar vyrostl v každé městské části Prahy a v každém městě za Prahou jako McDonald's, myslím, že by se vůbec nikdo nezlobil. Máme tu další podnik, který bere burgery vážně a přesně takhle by to mělo vypadat. Vlastní unikátní koncept, vlastní příprava všeho, co jde, k tomu dobře natočená Plzeň, servírování na klasických talířích a s přílohami v mističkách a pohodlné sesle - co víc si přát? Možná ještě nějaký supr dezert... :) Domyno Burger Bar v dnešní rostoucí konkurenci rozhodně nepodceňte. Má ode mě palec nahoru a taky ocenění za poměr cena/výkon. Ve šťastných hodinách (15:00-18:00) je totiž všechno ještě s 20% slevou.