neděle 17. února 2013

Po Londýně s prázdných žaludkem - část III.

Po Londýně s prázdným žaludkem - část I. - MEATmarket, Honest Burger
Po Londýně s prázdným žaludkem - část II. - Golden Union, Moolis, Chicken Valley, Tortilla
Po Londýně s prázdným žaludkem - část III. - Cinnabon, Krispy Kreme

Závěrečná část jedlých zážitků z Londýna bude zakončena sladkými dojmy z jednoho skořicí provoněného podniku.

Cinnabon (web)
Poté, co jsem Cinnabon viděl v pořadech Undercover Boss a Fast Food Mania, věděl jsem, že tuhle slavnou americkou skořicovou rolku musím ochutnat. Řetězec, který má stovky poboček po celém světě a prodává vlastně jen jeden jediný produkt, musí něco dělat dobře. Ve Velké Británii má Cinnabon už jen čtyři pobočky, z nichž jedna jediná je v samotném Londýně, a to hned u Picadilly Circus, takže ji nelze při turistickém procházení minout.


Jedna klasická velká skořicová rolka, aneb Cinnabon (na oficiální fotce, vlastní se nevyvedla), stojí £3,50 a pokud máte zálusk na verzi s pekanovými ořechy anebo čokoládovou polevou, připravte si rovnou 4 libry. Ušetřit se dá nákupem hned čtyř kusů, které vyjdou na 10, anebo v rámci ochutnávky obětovat jen jednu libru za dva malé kousky Cinnabon bites. Kompletní nedlouhé menu tady.

Jak ta skořicová nádhera chutná? Odlišně, než byste asi čekali. Těsto totiž nijak nepřipomíná šneky z našich pekáren, ale spíše kynuté knedlíky. Překvapivé, ale vůbec ne na škodu - ostatně plastové vydličky a nože nejsou k Cinnabonům distribuovány náhodou. Ve spojení s bohatou skořicovou náplní a sladkou polevou z krémového sýra jde o božskou kombinaci a díky velikosti jde spíše o plnohodnotné jídlo než o malý dezert na závěr. Rolky se mají vyrábět každou půl hodinu čerstvé, aby je každý zákazník měl dostal ještě teplé. Čerstvost určitě hraji ve výsledné chuti velkou roli.


Při opětovné návštěvě jsem vyzkoušel Pecanbon, kde základ je stále stejně skořicový, ale na vrchu není extra porce klasické polevy, nýbrž bohatá hrst pekanových ořechů a karamel. Paradoxně mi přišel Pecanbon méně sladký než klasická varianta a trochu sušší. To množství polevy zkrátka dělá divy, takže příště bych se vrátil opět ke klasice. Anebo si za půl libry nechal na Pecanbon polevu přidat, proč s těmi kaloriemi troškařit, že...


Pokud jsem vás na tuhle sladkou nádheru nalákal - a já si myslím, že asi jo - vězte, že nejblíže to máme z ČR pro Cinnabon asi do Vídně, kde je hned několik poboček, nebo eventuelně do Katowic či Frankfurtu. Nebo se můžete, jako já, rovnou pokusit vyrobit si je doma (ačkoliv jsem byl na správné stopě a skořicové i sladké byly moje cinnaboníky dost, ještě budu muset na dokonalém provedení zapracovat :)).

Kam jinam na sladké?
Narazit v Londýně na dobrou sladkost není vůbec složité, prakticky všude někdo něco úžasně vypadajícího prodává. Z hlediska fast foodů bych zmínil jeden ze dvou nejvýznamějších amerických donutových řetězců - Krispy Kreme - který má po Británii řadu poboček a v některých z nich můžete pozorovat samotnou výrobu a jakmile se rozsvítí neonový nápis "Hot now", objednat si jeden čerstvě usmažený klasický donut s cukrovou polevu přímo z linky. Jenže jako u všeho ostatního, při cenách od  £1,20 za jeden donut člověka to mlsání zase rychle přejde.

Jako levnou supermarketovou mlsací alternativu můžu doporučit Triple Chocolate Cookies z prémiové řady Taste the Difference řetězce Sainsbury's. Čtyři velké čokoládou nabušené cookie za asi libru a půl  (ideálně dopoledne, když jsou čerstv...ě rozpečené) .


5 komentářů:

  1. Díky za Undercover Boss a Fast Food Mania, to bude zase neproduktivních hodin strávených na YouTube.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač! Fast Food Mania bohužel není na YT v plných epizodách, ale kdo hledá, najde jinde. :)

      Vymazat
  2. Jé, skořicový rolky! Někdy si je zase musim upíct, děkuju za připomenutí. Kde jsi vzal recept? Já mám osvědčenej ten Joy of baking (http://www.joyofbaking.com/breakfast/CinnamonRollsBuns.html)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Použil jsem tenhle recept - http://www.laurenslatest.com/my-cinnabon-cinnamon-rolls/ Zalíbilo se mi použití podmáslí a taky to, že je všechno detailně popsané, takže jsem tomu receptu věřil, a je to skutečně pokus o klon Cinnabonu.

      Bohužel mi to míň vykynulo, špatně se mi to zamotalo (moc náplně), málo jsem to dopekl a ještě ke všemu ten frosting nevypadal, jak měl. Přes to všechno to bylo chuťově skutečně na správné cestě, takže budu určitě opakovat. :)

      Vymazat
    2. Díky, ten recept vypadá vážně dobře. Hmm, to bych mohla udělat někdy srovnání.

      Vymazat