pátek 8. února 2013

Po Londýně s prázdným žaludkem - část I.

Po Londýně s prázdným žaludkem - část I. - MEATmarket, Honest Burger
Po Londýně s prázdným žaludkem - část II. - Golden Union, Moolis, Chicken Valley, Tortilla
Po Londýně s prázdným žaludkem - část III. - Cinnabon, Krispy Kreme


Při objevování zajímavých míst a měst si určitě všichni občas přejeme, aby se nám toho do břicha vešlo ještě více a my mohli ochutnat ještě tu či onu úžasně vypadající věc. V případě Londýna dvojnásob, akorát se navíc přidává ještě přání, aby peněženka byla nafukovací a tiskla peníze. Během necelých čtyř dnů šly v britské metropoli ale myšlenky na zajištěné stáří stranou a snahou se stalo ochutnat alespoň něco úžasného z té úžasné multietnické jídelní nabídky. Jak ale asi tušíte, cílem Fast Food Žurnálu nebylo navštívit nic od Ramseye, Olivera ani Blumenthala, takže to peněženka nakonec relativně přežila.

Část první bude věnována burgerům, které jsou v dnešní době zkrátka hit, a přestože Londýn není Amerika, maso mezi dvěma bulkami tu nefrčí o nic méně a podniky, které se snaží toto umění pozvednout na vyšší (nebo zkrátka jinou) úroveň, tu taky rostou jak houby po dešti. Začít nešlo nikde jinde, než v proslaveném MEATmarketu.

MEATmarket (web)
Podnik rozkládající se v patře trhovní haly Jubilee Market, který má pomalu větší kuchyň než prostor k posezení, byl v pátek večer pořádně zaplněný. Fronta naštěstí krátká, tak akorát, aby si člověk stihl prostudovat nepříliš komplikované menu. Pak zadal objednávku a doufal, že se uvolní alespoň nějaká židle, či spíše barová stolička.



Přestože dát si pořádný hot dog (o monstrozitě Rippera píše na svém blogu Michael Sänger) bylo lákavé, volba nakonec padla na Mrtvého hipíka, tedy asi vlajkovou loď místní hamburgerové flotily. Za 7,50 GBP dostanete středně velkou bulku s dvěma plátky masa, krouhaným salátem, sýrem, okurkami, cibulí a omáčkou z již zmiňovaného mrtvého hipíka. Hranolky jsou extra za nepěkné 3 libry.


A nebudeme to natahovat, na stole leží naprostý hit. Úžasně měkoučká máslová bulka skrývá dvě šťavnaté hovězí placky pokryté roztaveným sýrem doplněné vypiplanou variací na dresink tisíce ostrovů. Naprosto klasická kombinace ála Big Mac, která ale svému fastfoodovému protivníkovi s přehledem vytírá zrak.


A fastfoodového giganta nezmiňuji náhodou, hranolky Meatmarketu totiž jako kdyby z fritézy McDonald's vypadly. Naprosto totožné, tedy do zlatava usmažené tenké, dlouhé a křupavé erteple (bohužel bez fotodůkazu). Přestože na hranolkých ála McD není vůbec nic špatného, za tu cenu přeci jen čekáte asi něco víc. Nejspíš se vyplatí připlatit si a dát si za 4,5 libry rovnou hromadu Chilli Cheese Fries.

Honest Burger (web)
Už ani nevíme, jak jsme na tento podnik v zapadlé uličce v Sohu přišli, ale faktem je, že je také vyhlášený a cenami ověnčený, takže jsme si ho nemohli nechat ujít. Jak je pro Londýn typické, i zde jsou stolky nahňancané těsně u sebe a večer se zdá být beznadějně plno. Po chvíli čekání se ale místečko nachází a člověk si může vybrat ze skutečně jednoduché nabídky. Není co řešit, burger v plné polní (se sýrem a se slaninou) za 9 GBP. Hromada domácích hranolek v ceně.



Zde jsem asi udělal základní chybu sám, a to že jsem si jej (po dotazu obsluhy) nechal propéct na medium well. Maso bylo totiž lehce vysušené a gumovější. Vše ale zachraňoval vyzrálý čedar, úžasný relish z červené cibule a opět povedená bulka. Slanina byla hodně výrazná a skvělá, ale zrovna jsem dostal nějaký tužší kousek, takže jsem občas musel pořádně žvýkat. Co se mě týče, tedy lehké zklamání. Kamarád spolucestovatel si ale naopak svůj kus nemohl vynachválit a hodnotil ho dokonce nad konkurenci z MEATmarketu. Měl ho ovšem objednaný na medium rare a slaninu měl prý až na malý kousek měkkou. Takže v tom bude asi ležet zakopaný pes.


K tomu, aby člověk odcházel spokojený a řádně najedený, pomáhá hromada domácích hranolek. Ty jsou sice lehce mastné, ale krásně křupavé, uvnitř měkké a v chuti bramborové.

Kam jinam?
Víc burgerových podniků se bohužel nepodařilo během krátkého výletu navštívit, přeci jen člověk nemusí mít burger k obědu, k večeři a pak zase k obědu. Podniky v hledáčku byly kromě dvou navštívěných ještě Byron Hamburgers a Gourmet Burger Kitchen. Přestože jde v obou případech o restaurační řetězce s desítkami poboček, o jejich kvalitách také lidé básní, a tak na tom musí něco být. Chybu nejspíš nelze udělat ani v MEATliquor a MEATmission od majitelů MEATmarketu. Pokud máte nějaké vlastní tipy, sem s nimi, Fast Food Žurnál určitě nebyl v Londýně naposled!

V dalším článku se můžete těšit na zbytek navštívených občerstvoven. Trocha rychlé Indie, trocha zamotaného Mexika, trocha falešného KFC a taky dvojitá ochutnávka sladké kalorické Ameriky. Pro každého něco.

Žádné komentáře:

Okomentovat