středa 17. dubna 2013

Havajská fastfoodová odysea - část. 6 - KFC

Havajská fastfoodová odysea - část 1. - Úvod
Havajská fastfoodová odysea - část 2. - A&W Restaurants
Havajská fastfoodová odysea - část 3. - Arby's
Havajská fastfoodová odysea - část 4. - Hank's Haute Dogs
Havajská fastfoodová odysea - část 5. - Jack in the Box
Havajská fastfoodová odysea - část. 6 - KFC
Havajská fastfoodová odysea - část 7. - McDonald's
Havajská fastfoodová odysea - část 8. - Taco Bell
Havajská fastfoodová odysea - část 9. - Popeyes
Havajská fastfoodová odysea - část 10. - Teddy's Bigger Burgers
Havajská fastfoodová odysea - část 11. - Wendy's
Havajská fastfoodová odysea - část 12. - Korejský bonus

Říkáte si, KFC přeci znám, jako u každého správného fast foodu chutná nabízené jídlo po celém světě úplně stejně - tak co by mě mohlo překvapit při návštěvě u plukovníka na nějaké Havaji? Ono nejde ani tak o  Havaj, jako o celé Spojené státy, protože zkrátka není KFC jako KFC. Představte si to asi takhle: přijdete do amerického KFC a máte chuť na úplně obyčejného Twistera. "Ten už pár let nevedeme." Dobře, tak tedy Zingera. "Co prosím? To nemáme." Tak ale nějaké klasické menu s hranolky a pitím mít musíte, ne? "Promiňte, my hranolky nevedeme." Už chápete?


Zatímco u nás (a po světě celkově) KFC přichází s novými a novými nápady na to, jak ze svých kuřecích kousků vytvořit ten nejlepší sendvič nebo jak je nejlépe zamotat do tortilly, a menu se jednoznačně rovná hranolky a pití, v USA je momentálně v nabídce, alespoň podle webu, doslova pár sendvičů, zatímco nápady na obměnu klasických kuřecích kousků pořád nedocházejí. V roce 2009 přišla třeba "revoluce" v podobě kuřete grilovaného a právě teď to KFC zkouší ještě jinak: klasické kuřecí kousky podle originálního receptu, ale bez kostí. Jak je zbavují kostí a připravují, se mě neptejte, ale první recenze na mém oblíbeném zahraničním webu GrubGrade není úplně nadšená.

Klasické kuřecí kousky jako jsou stripsy ("Extra Crispy Tenders") nebo Hot Wings na menu samozřejmě také najdete, stejně tak Famous Bowl, což je to samé, jako byl náš Fuller, a také nespočet variací kyblíků, ale zapomeňte na menu s hranolky. V Americe totiž v kuřecích fast foodech frčí jiné přílohy, v KFC konkrétně: bramborová kaše (známe), coleslaw (jasně že známe!), kukuřice na špejli (mmm), kukuřice loupaná (ahá), ale taky mac & cheese (hmm), smažené americké brambory (pro ty, co se zkrátka bez smažených brambor neobejdou), zelené fazolky (zelenina, blé) a hlavně: biscuits! Tyhle nadýchané nasákavé teplé podmáslové bochánky jsou přesně to, co smažené kuře potřebuje a které jsou naprostou stálicí nabídky snad všech kuřecích fast foodů v Americe. V Evropě ani vidu ani slechu, my jsme se ještě nenabažili hranolek.

Při své návštěvě jsem si tedy dal tu největší klasiku, která provází KFC už desítky let: "X-piece meal", konkrétně "3 piece". Jistě tušíte, že obsahem jsou 3 kousky klasického kuřete (můžete volit originální nebo pálivou křupavou variantu, možná i to grilované a za příplatek teď i bez kosti), ale co dostanete k nim? 1 bisccuit a 2 přílohy - standardně kaši a coleslaw. Pití je zvlášť a mně to vlastně vůbec nevadí. Když si odmyslíme plastový tác, nádobí a příbor, celé jídlo dohromady vypadá skoro jak nějaká normální večeře. Kdo by to byl ve fast foodu čekal. Ale záleží samozřejmě hlavně na chuti, ke které se konečně dostaneme.


Volil jsem origiální variantu kuřete a dostal dvakrát "thigh" (horní kus stehna) a jeden "drumstick" (paličku). Co se slavného receptu 11 druhů koření týče, chutná stejně, doopravdy, až mě to překvapilo. Stejně jako u nás usmažené až dohněda spíš než dozlatova, stejně lehce křupavé, zkrátka mezinárodní standardy přípravy v akci. Nepovažuji to za dokonalé smažené kuře, ale splnilo očekávání. A hlavně mě překvapilo, že paličky byly obalené masem, které bylo šťavnaté tak akorát. U nás s nimi mám totiž takovou zkušenost, že paličky jsou pouze kost, trocha strašně měkkého želatinového masa a vzduchová kapsa obalená v příliš velkém množství těstíčka (byť nedávno jsem u nás zkusil paličku v zájmu testování znovu a byla zrovna masem obalená dost, tak abych nekřivdil).

Biscuit v podání KFC byla teplá, lehce mastná, ale paradoxně taky suchá až drolivá (konkurence měla lepší, ale k té se ještě dostaneme v další části). Přesto šlo o výborný kus pečiva k ukusování mezi sousty kuřete, ideálně ještě s namočením do omáčky, kterou je zalitá bramborová kaše- ta byla mimochodem na poměry instantních kaší velice slušná. A coleslaw samozřejmě pecka.

Netvrdím, že by se měli okamžitě v českém KFC začít servírovat takováhle "meníčka", jen jsem chtěl  přiblížit, že to v USA takhle vedou a je to zas trochu jiný koncept v rámci řetězce, který všichni důvěrně známe. Jak to tak ale vypadá, klasické kuřecí kousky s kostí jsou spíše umírající koncept a i KFC se podle slov svých manažerů nyní v USA zaměří spíš na kuře bez kostí. Podle jejich interních průzkumů se nyní totiž prodá téměř 4/5 kuřat ve formě bez kostí, což je přesný opak situace před 30 lety. Jsme zkrátka pohodlní, přiznejme si to. A vy se schválně přiznejte, kdy jste naposledy v KFC měli klasický kus kuřete (křidýlka se nepočítají).

8 komentářů:

  1. Kuře Kentucky jsem měl naposledy v roce 2003, strávil jsem pak několik dní na záchodě s horečkama a pokazil jsem si dovolenou. Od té doby si to z bezpečnostních důvodů nedávám, podobně jako si nedávám kuře s kostí, které si neupeču sám.

    OdpovědětVymazat
  2. Kuřata u KFC si sem tam dám. Rád okusuju i ty kosti. Chytnout to oběma rukama a vrazit do paličky celou hubu a pořádně se zas***. O tohle v KFC jde především. Alespoň mě. :) A ty biscuits bych u nás moc rád viděl a hlavně ochutnal. Zní to skvěle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemělo by ani být tak složité si je upéct, je to koneckonců mouka a podmáslí, takže když se mi povedou, dám vědět. :)

      Vymazat
  3. Největší terno jsou restaurace KFC s bufetem All You Can Eat za cca $8.00 :) Bohužel řetězec od tohoto konceptu postupně ustupuje, restaurace přímo v Kentucky, na kterou jsme narazili úplnou náhodou v roce 2008, už o dva roky později bufet neměla. Tak jsme jeli jinam; tímto děkuji Popeye's za WiFi pokrytí až na parkoviště ;-)

    Na webu mají ve Store Locatoru zaškrtávač "Buffet", takže lokalizace je vcelku snadná. Hmm... koukám, že ani ta "jinam" už bufet nemá :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přecpat se smaženými kuřaty... to sní jako sen a horor zároveň. :D

      Vymazat
    2. Ano, pálí to na cestě dovnitř i ven :D

      Vymazat
  4. No já teda jedině křidýlka :-D Kentucky mi nechutná :-) a to poslední mi přijde takové nemastné neslané :-)

    OdpovědětVymazat