úterý 21. května 2013

Havajská fastfoodová odysea - část 10. - Teddy's Bigger Burgers

Havajská fastfoodová odysea - část 1. - Úvod
Havajská fastfoodová odysea - část 2. - A&W Restaurants
Havajská fastfoodová odysea - část 3. - Arby's
Havajská fastfoodová odysea - část 4. - Hank's Haute Dogs
Havajská fastfoodová odysea - část 5. - Jack in the Box
Havajská fastfoodová odysea - část. 6 - KFC
Havajská fastfoodová odysea - část 7. - McDonald's
Havajská fastfoodová odysea - část 8. - Taco Bell
Havajská fastfoodová odysea - část 9. - Popeyes
Havajská fastfoodová odysea - část 10. - Teddy's Bigger Burgers
Havajská fastfoodová odysea - část 11. - Wendy's
Havajská fastfoodová odysea - část 12. - Korejský bonus

Série článků o havajském americkém ládovacím se dobrodružství sice pomalu spěje do svého konce, ale čistě chronologicky jsme nyní úplně na začátku.  Teddy's Bigger Burgers  byla totiž má úplně první plnohodnotná fastfoodová bašta na Havajských ostrovech v první den příletu. Jde o původem havajský řetězec, který má momentálně asi deset poboček, z nichž většina je na Oahu, ale najde se i osamocený zástupce ve státě Washington na pevnině USA anebo první průkopník zahraniční expanze v Tokiu.


Navštívil jsem pobočku kousek od pláže na jižním konci Waikiki, blízko honolulské zoo. Lokace jen kousek od toho největšího turistického haló se projevila na trochu vyšších cenách, které už v mnohých případech u celých menu překračovaly deset dolarů. Ale první večer, poté, co jsem původně marně hledal na hlavní turistické třídě Popeyes (který už je ale pár let zavřený), mi to bylo více méně jedno. Hlavně už si konečně dát nějaký ten pořádný burger, křupavé hranolky a ochutnat Dr Peppera a root beer z ohromného limonádového postmixu.


Teddy's se snaží být takovým lepším fast foodem, nikoliv z hlediska luxusu ale přístupu k věci. To znamená klasická fast foodová nabídka, ale přeci jen trochu čerstvější, domáctější a přátelštější než unifikované řetězce. Standardní menu je docela rozsáhlé a rozpíná se od hovězích burgerů přes kuřecí až po rybí. K tomu možnost volit z mnoha dodatků od grilované cibulky, přes houby až po arašídové máslo. Aby toho nebylo málo, je zde ještě nabídka speciálních burgerů, kde nesmí chybět burgery s masem teriyaki anebo havajský burger - s čím jiným než ananasem.

Jako klasik jsem ale - hlavně hned na začátku - necítil potřebu nijak experimentovat. Předveďte se, jak umíte základ! Na fotkách můžete vidět střední verzi burgeru, označovanou "Bigger", která obsahuje 200g masa, "super omáčku", salát, rajčata, cibuli a nakládané okurky. Sýr byl nejspíše za příplatek a je to čedar. S hranolky a lavórem na pití.


Už od začátku mě zarazila bulka. Ta měla být podle všech zhlédnutých videí a obrázků na vrchu lehce pomoučená a stylem trošku jiná než průmyslová klasika (původně jsem se domníval, že si je dělají domácí). Bulka, která burger objímala  ale byla právě naprostá klasika skoro ála bulka z Makra . Dospěl jsem k závěru, že jim už asi večer došly zásoby a ptát se na to obsluhy by k ničemu nevedlo.

Navzdory tomu vypadal celý burger na fastfoodové poměry krásně. Ale bohužel, maso bylo šťavnaté jen tak tak a chutí nijak neohromilo. Situaci zachraňoval krásně rozpuštěný sýr a omáčka, ale s cibulí (4 kroužky přímo na sobě!) to Teddyho zaměstnanci trochu přehnali. Celý burger bych shrnul asi tak, že naplnil žaludek, splnil standard, který člověk čeká ve fast foodu, ale tak nějak nedostál představám, které jsem si vytvořil z povětšinou nadšených ohlasů strávníků z různých hodnotících stránek. Asi to skutečně chce přidat flák teriyaki masa anebo nějakou další oblohu a více se vžít do havajské burgerové nálady. Hranolky byly krásné, zlatavé a křupavé, ale safryš něco jim chybělo, asi výraznější bramborová chuť, tuk nebo sůl... Normálně hranolky (z jakéhokoliv podniku) vůbec nepotřebuji do ničeho namáčet, ale tady jsem pultu s kečupem a majonézou musel využít.

Malé překvapení jsem zažil o pár dní později ve Walmartu. Jdu se podívat, jaká je standardní supermarketová nabídka burgerových a hot dogových bulek a co nevidím - ty pomoučené, které jsem čekal u Teddyho! Vyrábí je nějaká místní pekárna očividně běžně a ve velkém. Překvapení ale spočívalo v tom, že jsem v jednom vystaveném balení na bulkách objevil také rostoucí zelenou plíseň. A prošlé nebyly. Ehm...

Celkově tedy lehké zklamání, ale vůbec nad Teddy's Bigger Burgers nechci vynášet soudy, protože to podle jedné návštěvy zkrátka nejde. Jen jsem později trochu upravil plány a na nášup už se během pobytu nevrátil. Podniků k otestování mnoho, příležitostí málo. O tom už jste si mohli ale počíst dost a dost. Takže zatímco dneska máme za sebou můj první havajský burgerový zážitek, příště to bude ten poslední. Jelikož jedeme podle abecedy, nemělo by být těžké odvodit, o jaký podnik s copatou holčičkou v logu se jedná, že?

11 komentářů:

  1. Wendy's is coming? :) Maso na obrázku vypadá krásně. Škoda že chuť nebyla nic moc. Ale rozhodně bych se rád přesvědčil i sám. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, proč se nevěnujete fast foodu i z trochu jiné strany - např. proč frančízy těchto nadnárodních podniků u nás vyrábí zisk 1) díky tomu, že u nás (stejně jako v dalších zkolonizovaných zemích) neplatí daně 2) vykořisťují zaměstnance - z levné pracovní síly dělají doslova moderní otroky 3) prodávají vzhledem k tuzemské kupní síle předražené produkty 4) prodávají produkty zdravotně závadné (GMO, toxiny atd.) ? Myslím, že by to pro čtenáře bylo zajímavé a zároveň přínosnější než jen ochutnávání a referování o novinkách na trhu. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to docela jednoduché, nevěnuji se problematice fast foodu nijak profesionálně a do zmiňovaných problémů zkrátka odborně nevidím.

      Ale laicky k bodům 3 a 4:
      3) Cenu fast foodu u nás považuji za přiměřenou. Zjednodušeně řečeno, pokud by u nás byly fast foody levnější volba než "normální" potraviny a "normální" jídla, dopadli bychom jako v USA (co se obezity týče). A navíc v dnešní době, kdy má McDonald's každou chvíli akci na Big Mac 1+1, tak bych ani fast foody za předražené nepovažoval.
      4) Zdravotní závadnosti zkrátka nevěřím. Resp. nevěřím tomu, že jsou škodlivější než cokoliv jiného z moderního potravinářského průmyslu.

      Vymazat
    2. Rozdíl mezi produkty moderního potravinářsko-chemického průmyslu a tím, co prodávají fast foodové řetězce jsou právě v jejich ceně, resp. dostupnosti. Junk food v supermarketech je špatný a proto je tak levný, platí i opačná implikace. Ale junk food prodávaný ve fast foodech je jednak špatný a zároveň nepřiměřeně drahý.

      Což je podle vás vlastně dobře, neboť když zůstane nedostupný, tak alespoň v populaci nehrozí epidemie obezity... No, takže jak je to s tou zdravotní nezávadností? Obezita nepatří zrovna mezi něco extra zdravého, když už nic jiného.

      Jinak informací je hodně, stačí se podívat, např.:

      http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/1893-co-obsahuje-sendvic-mc-rib-od-mcdonalds-gmo-prisady-toxicke-a-zakazane-ingredience

      http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2112-14-let-stary-hamburger-z-mcdonalds-vypada-temer-jako-cerstvy

      Vzhledem k dostupnosti technologií, k tomu jak platí své dodavatele a zaměstnance a úsporám z rozsahu, které může takový McDonalds generovat, se nelze divit, že je tato firma jednou z nejprosperujících na světě a jejich majitelé si můžou dovolit financovat jakoukoli vládu (a tím pádem používat její armádu) jakékoli státu.

      To není proti něcí zálibě, ať si každý jí, co chce a co mu chutná. To je každého volba, nicméně mám za to, že by se tak měl každý rozhodovat na základě vyšší informovanosti a marketingem nezkreslených informací, čemuž by mohl přispět i váš blog.

      Vymazat
    3. "14 let starý hamburger" - jde o naprosto přirozený jev, nezplesnivěl by žádný totožně připravený hamburger, ať už z McD nebo domácí. Viz http://aht.seriouseats.com/archives/2010/11/the-burger-lab-revisiting-the-myth-of-the-12-year-old-burger-testing-results.html

      "McRib" - nedivím se, v USA skutečně do jídla dávají hromady nejrůznějších s*acek, ale opět nejde jen o fast foody. Výhodou je, že žijeme v Evropě, kde je to trochu více hlídané. Když si pročtete http://narovinu.mcdonalds.cz/, zjistíte, že složení v ČR prodávaných výrobků právě u McDonald's je vlastně docela "poctivé".

      Zkrátka já vám úplně neoponuji, jen bych neházel všechno špatné na fast foody. A už vůbec bych v tom nehledal nějaká vládní spiknutí. ;)

      Vymazat
    4. "V Evropě, kde je to trochu více hlídané," sice žijeme, ale jestli se zajímáte o dění, tak určitě víte, jakým způsobem v EU "podniká" jistá společnost jménem Monsanto a co všechno pro nás má připraveno.

      O tom webu, co doporučujete (narovinu.mcd) jsem si udělal obrázek po přečtení hned první odpovědi: "Marku, v Cheesburgeru používáme sušenou a následně namočenou cibuli - je jemnější a lépe vylaďuje jeho chuť." To asi nepotřebuje komentář :)

      To bohužel není žádná konspirace, ale jestli si opravdu myslíte, že majitelé korporací a vlastníci kapitálu nekorumpují politiky, tak si klidně zůstaňte v matrixu a nechte si něco hezkého zdát.

      Vymazat
    5. Jinak ten týpek, co odpovídá na narovinu.mcdonalds.cz je vážně řádně vymletý. Vůbec z toho není poznat, jestli odpovídá robot nebo člověk.

      Vymazat
    6. Don't feed the troll...

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. grilovanej ananas v burgeru je super věc, příště to zkus

    OdpovědětVymazat