neděle 5. května 2013

Havajská fastfoodová odysea - část 9. - Popeyes

Havajská fastfoodová odysea - část 1. - Úvod
Havajská fastfoodová odysea - část 2. - A&W Restaurants
Havajská fastfoodová odysea - část 3. - Arby's
Havajská fastfoodová odysea - část 4. - Hank's Haute Dogs
Havajská fastfoodová odysea - část 5. - Jack in the Box
Havajská fastfoodová odysea - část. 6 - KFC
Havajská fastfoodová odysea - část 7. - McDonald's
Havajská fastfoodová odysea - část 8. - Taco Bell
Havajská fastfoodová odysea - část 9. - Popeyes
Havajská fastfoodová odysea - část 10. - Teddy's Bigger Burgers
Havajská fastfoodová odysea - část 11. - Wendy's
Havajská fastfoodová odysea - část 12. - Korejský bonus

Když jsem u KFC psal, že se s nadýchanými vláčnými podmáselnými biscuits nevidíme naposled, měl jsem na mysli právě Popeyes - pravděpodobně druhý největší kuřecí fastfoodový řetězec na světě. Více než 1800 poboček, většina v USA, zbytek různě po Asii, od nás nejblíže asi v Istanbulu. Na Havaji zastoupen pouhými dvěma pobočkami na ostrově Oahu, z nichž jedna je v obchoďáku a druhá - ta, do které jsem vlezl - sice venkovní, ale zrovna v rekonstrukci za provozu. Prostředí tedy nic moc a zvenku ani nemělo cenu ten baráček obehnaný lešením fotit - ale samozřejmě jde hlavně o jídlo.


Americký Popeyes je v USA stále ještě zástupcem staré školy smaženého kuřete, tudíž nejrůznější sendviče na menu sice také najdete a po jižansku se zde smaží i krevety, ale nejvýznamější je stále samotné dozlatova osmažené kuře - ať už s kostí nebo ve formě stripsů - a k tomu kompilace příloh. Oproti KFC je zajímavý ten rozdíl, že hotové kuře neodpočívá ve vyhřívané uzavřené vytríně, ale kupí se na otevřených hromadách. V době obědové špičky se opravdu jelo na plné obrátky, takže ty hromady kuřat se příliš dlouho pod lampami neohřály.

Klasicky jsem šel po té největší klasice: 3-piece meal. Tři kousky kuřete, z čehož jedna palička v pálivém provedení a zbylé dva kousky v nepálivém (možno mixovat podle libosti), k tomu automaticky biscuit a jako přílohu jsem zvolil červené fazole s rýží. Standardně by bylo menu i s neomezeným pitím, ale jeho odebráním jsem ušetřil dolar a snad i trochu rizika cukrovky.


Nevyhnutelně se nabízí srovnání s KFC - má Popeyes lepší kuře, nebo ne? Zásadní rozdíl je v tomto: na rozdíl od originálního receptu plukovníka Sanderse je těstíčko na kuřatech v Popeyes vždycky křupavé (jako varianta Hot & Spicy v KFC) a navenek se tedy od sebe pálivá a nepálivá varianta nijak neliší. Co se provedení týče, byly obě varianty skutečně dokonalé. Usmažené do zlatova (na fotce bohužel z mobilu to příliš nevynikne), dokonale křupavé, masa dostatek a nijak mastné. Více mi chutnala varianta pálivá, která k jinak skvělému, ale "obyčejnému", smaženému kuřeti, přidává trochu toho koření a pálivého nakopnutí navíc. Na rozdíl od KFC totiž nepálivá varianta neobsahuje tu kombinaci 11 bylinek, která je zase skvělá tím svým vlastním nepálivým způsobem.

Rozhodně musím pochválit biscuit, která byla čerstvá, teplá, nadýchaná a ne tak sucho-mastná jako ta od dříve probírané konkurence. Pochvalu naopak nedostane druhá příloha - červené fazole s rýží. Zatímco celkově vzato byly chuťově celkem v pohodě, při každém soustu bylo nutno překonat úvodní vůni a chuťový dojem ála fazole z konzervy ve slaném nálevu. Myslel jsem, že má jít spíše o nějaké pečené fazole v omáčce. Příště případně tedy spíše klasiku coleslaw.

Všeho všudy celé jídlo z Popeyes zasytilo, potěšilo a veskrze naplnilo představy o jižanském smaženém fastfoodovém kuřeti z Louisiany. Konkurence je vždycky fajn, nejen u hamburgerů, ale i u kuřete.

Je škoda, že jsem se nakonec nedostal k otestování Church's Chicken, třetího velkého rivala ze stejné kategorie. Obzvláště proto, že tento řetězec před lety vzkazoval, jak chce vstoupit na český trh (pod svou mezinárodní značkou Texas Chicken). Ale podle všeho ještě loni stále aktivně sháněl frančízanta, který by se do toho pustil, takže není všem nadějím konec. Třeba přijde tento řetězec za FastFoodŽurnálem dřív, než se FastFoodŽurnál zase dostane do Ameriky. Nyní se na jeho příchod těším rozhodně víc než kdy dřív (smažené kuře, tentokrát z Texasu, a k tomu medem a máslem potírané biscuits, hm?).

6 komentářů:

  1. Kolik jste toho na té Havaji spořádal? Co zdraví? Já bych měl jaterní testy jak Joe Cocker.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak by mi nevadilo, kdyby tyhle řetězce zůstali klidně na Havaji nebo prostě za hranicemi. Úplně stačí ty, které se tady už zapustily. Nemusíme mít všechno z vyjeba*é Ameriky.

      Vymazat
    2. Co se fast foodu týče, spořádal jsem toho tolik, co tady v článcích popisuji, o nic víc, o nic míň. Zbytek stravování byl normální. Žádnými testy jsem neprošel, ale žiju v pohodě, ono toho zase tolik nebylo. ;)

      Vymazat
  2. Doporučuji zkusit, pokud bude "příště", kuřecí řetězec Chick-fil-A [čik fəlej] (jejich slogan je "Eat Mor Chikin", na ceduli, kterou drží krávy :D)

    Nicméně budu reagovat na Anonyma, je volbou každého, jak se stravuje. Já bych byl zase rád za větší konkurenci v této oblasti, protože to zvýší tlak na ceny (u nás jsou fastfoody dražšími stravovnami, v USA jsou to ty levnější) a bude větší možnost volby (rozmanitost je to, co mě na USA přitahuje nejvíce).

    Směju se těm, kteří hanobí "nezdravé" řetězce a pak se cpou bůčkem a vuřty z Kauflandu. Proč asi máme jedno z nevyšších výskytů rakoviny tlustého střeva?

    Osobně mi fastfoody moc chutnají (jasně, tuky chutnají...) a na svých cestách po USA dělám vlastně totéž, co autor, ale třeba v horizontu dvou měsíců - a taky se to dá, i když se to brzo přejí. Stačí si hlídat příjem cukrů a kalorií, což je díky všudypřítomným "nutrition facts" poměrně snadné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chick-fil-A a jejich vlajkový "obyčejný" kuřecí sendvič... Ochutnal bych strašně rád, ale na Havaji bohužel nejsou. Každopádně je v hledáčku na nějaké to "příště". :)

      Vymazat
  3. http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/1893-co-obsahuje-sendvic-mc-rib-od-mcdonalds-gmo-prisady-toxicke-a-zakazane-ingredience

    Dobrou chuť.

    OdpovědětVymazat